azaz a kettő nem zárja ki egymást.

Keresztény és demokrata

Keresztény és demokrata

Metoo-youtoo?

2017. október 26. - mezeinewsee

zaklatas-718x445.jpgA közelmúltban kipattant események miatt nálunk is egyre nagyobb szerepet kap a közbeszédben a zaklatás. Pontosabban: a szexuális zaklatás. Nők, lányok, ritkábban férfiak állnak elő azzal, hogy 20-10-5-1 évvel ezelőtt hogyan zaklatták őket a munkahelyen/iskolában/utcán/villamoson.

Ezzel egyidőben az ellentábor is megjelent, akik szerint ezek a dolgok meg sem történtek, ha igen, akkor nem úgy, ha úgy, akkor sem kell róla beszélni, minek felfújni, meg amúgy is, már udvarolni sem szabad? Éppen ezért tartom fontosnak tisztázni, mi is a zaklatás.

A legfontosabb: a zaklatás nem a szexről szól! Ez a hatalomgyakorlás, a magamutogatás egy módja. A zaklató megmutatja, hogy bármit megtehet: azt mond, amit akar, azt tesz, amit akar, akár a testedhez is érhet, és te úgysem tehetsz semmit. Nem számít, mennyire vagy kihívó, vagy szép, vagy fiatal! A 10 éves, kétcopfos iskolás kislány ugyanúgy részesül belőle, mint az 50-es nő, vagy (ritkábban ugyan, de előfordul), mint a fiatal fiú.

A zaklatás majdnem minden nőt érint (férfiakat kevesebbet, de azért ott is előfordul). Mindegy, hogy ki, hiszen (pont mert nem a szexről szól) még csak tetszenie sem kell annak, akit kipécéz a zaklató. Én nem voltam még 10 éves, amikor először átéltem, és ma is előfordul (40 felett), pedig nem voltam soha sem szép, sem kihívó. Mások is ezt tapasztalták.

Nézzük hát, mi nem zaklatás, és hogyan válhat mégis azzá!

  1. Ha tetszik valaki a munkahelyen/iskolában, az nem zaklatás. Ha ezt szóvá is teszed, az sem. De amíg a "gyönyörű szemeid vannak!" nem zaklató, az "egész éjjel b...sznám azt a csinos kis s...ggedet" már bizony az.
  2. Ha közeledünk valakihez, az nem zaklatás. De a "megiszunk együtt egy kávét?" nem ugyanaz, mint az "úgyis megb...szlak, nem úszod meg, neked is jó lesz". 
  3. Ha tetszik egy idegen, azt egy mosollyal is ki lehet fejezni. Sokan mondják, a nők bele is halnának, ha nem kapnának visszajelzéseket arról, hogy jól néznek ki. Biztos sokan vannak ilyenek, de egy vadidegentől a "szia cica, van gazdád?" a "ma rád fogom kiverni" és hasonló "szellemes" beszólások bizony senkinek nem esnek jól! Sőt, az általam ismert legtöbb nő annak sem örül, ha általa egyáltalán nem ismert emberek végigmérik, gyakorlatilag levetkőztetik a szemükkel (ez nem azonos az elismerő pillantással!), és megjegyzést (akár dicsérő megjegyzést) tesznek rá.
  4. Idegent, vagy alárendeltet akaratán kívül megérinteni szigorúan tilos! Azokon a testfelületeken meg pláne, ahol az ember a partnerét szokta (gyengébbek kedvéért: nem nyúlunk a másik ember arcához, melléhez, lábához, fenekéhez, nemi szerveihez). Minden ilyen zaklatás!

Ha nem látod a különbséget a példák között, akkor nézzük fordítva. Vegyünk egy 35 éves, átlagos, farmer-pólós férfit. Elismerésnek venné, ha egy általa nem vonzónak látott (magyarul rusnya) nő vagy nagydarab, erős férfi

  1. a munkahelyén közölné, hogy "most elmegyünk, és kiny...lsz/lesz...psz"?
  2. a villamoson megmarkolná a nemi szervét?
  3. közölné, hogy akkor kap előléptetést, ha "okos és kedves" lesz?

Érdekes módon ezeket senki sem tartja viccesnek, sőt, akit ilyen ér (előfordul!), az mélységesen megsértve, megalázva érzi magát. Higgyétek el, a nő is.

Tehát, kedves fiúk/férfiak! Lányoknak/nőknek "beszólni", őket taperolni nem vicces. Kocsiból kifütyülni sem az. Építkezésről kiszólni sem az. És ezt a trendet ti tudjátok megállítani, méghozzá azzal, hogy nem röhögtök, ha ilyet láttok, hanem leállítjátok a zaklatót. És ne gondoljátok, hogy a párotokkal/húgotokkal/lányotokkal/anyátokkal nem fordul elő, csak azért, mert nem látjátok! (Megsúgom, az egyedül lévő nőket éri leggyakrabban zaklatás. Ha ott vagytok, nem is fogjátok észrevenni, hiszen nem lesz ilyen!) Ne bagatellizáljátok el, ha elmondják, mi történt! Neki ez olyan, mintha veletek egy homokos (melegekkel: rusnya csaj) kezdett volna ki.

Kedves lányok! Higgyétek el, nem titeket minősít az, ha zaklatnak. Mondjátok el mindenképpen, legalább egy barátnőnek, anyátoknak, párotoknak! Ha nem megértő, akkor másnak! De ne maradjon bennetek a megbántottság, ne 20 év múlva jöjjön elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenyesdemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr3713091192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása